idersl

25 Ekim 2016 Salı

Mandela: Özgürlüğe Giden Uzun Yol (2013)

  • Yönetmen:  Justin Chadwick
  • Ülke:  İngiltere, Güney Afrika
  • Tür:  Biyografi, Dram, Tarihi
  • IMDB:  7,1
  • Süre:  141 Dakika
  • Hasılat:  $8,141,085




     Nelson Mandela'nın hayatını ve siyasi mücadelesini anlatan film  bizi Güney Afrika'nın içler acısı durumuyla karşı karşıya bırakıyor. Apartheid(Afrika dilinde ayrımcılık anlamına geliyor) ile birlikte toprakların asıl sahiplerini dışlayan ve sistematik bir şekilde topluma karışmalarını engelleyen beyazlarla ,  onların köle olarak gördüğü siyahilerin arasındaki çatışmaları daha iyi anlamamıza yardımcı olduğu için gözümüzde belgesel niteliği de taşıyabilir. 

    Nelson'ın çocukluğula başlayan hikayede siyahilerin dışlanmışlığını kabul ettiğini ve bununla yaşamaya alıştıklarını görüyoruz. Şikayetlerine rağmen pasif direniş sürdüren siyahiler bir protesto sırasında ateş açılarak öldürülünce Mandela ve AUK(Afrika Ulusay Konseyi) adını verdikleri grup silahlı mücadeleye başlamak istiyor ve ilk eylemlerinden sonra bir daha geri dönüşü olmayan bir ada hapishanesine yollanıyorlar. 

    AUK liderleri içerideyken şiddet olayları tırmanıyor ve bir çok siyahi Mandela'nın karısının önderliğinde silahlı direnişe başlıyor Güney Afrika adeta iç savaş haline giriyor ve uluslararası medya tarafından Mandela figürü destekleniyor. Olayların bu şekilde gitmesi her iki tarafı da yıpratırken  kurulan yeni hükumete önderlik eden  başkan  reform haraketlerini başlatmak ve ülkeyi toparlamak istiyor ve Mandela ile görüşmek istiyor.  

    Bu sırada çatışmalar her tarafta en şiddetli haline geliyor ve  Mandela'nın eşi tarafından provake edilen siyahiler savaşın sürmesini  ve geçmişin intikamını istiyorlar. Ama sağduyulu davranan Başkan ve Mandela anlaşmaların sürmesi için her şeyi yapıyor ve toplumu buna ikna ediyorlar. AUK ve Hükumet arasında anlaşma yapılıyor ve seçime gidiliyor. Siyahiler ülke tarihinde ilk defa oy kullandıktan sonra Mandela'nın seçilmesi ile filme veda ediyoruz .


     
       
   


           

1 yorum: